Jak sprawić, by kuchnia była łatwa do utrzymania w czystości?

Porządek w kuchni to podstawa. Źle utrzymana kuchnia to często jedno z głównych siedlisk bakterii, gdzie brud i zarazki mają idealne warunki do rozwoju, to przyjazne miejsce także dla bakterii, pleśni i grzybów.. O czystość tego pomieszczenia należy dbać każdego dnia, szczególnie, że ciągle pojawiają się tu okruszki, woda i wilgoć. Tu bowiem codziennie przygotowujemy wszystkie posiłki.

 

Higiena w kuchni

Powinniśmy zadbać o szczególną higienę tego pomieszczenia. Przechowywanie jedzenia, obecność szybko psujących się warzyw i owoców, przygotowywanie posiłków – wszystko to wymaga większego nakładu pracy, regularności i szczególnej dbałości w utrzymaniu czystości. Należy więc zatroszczyć się o odpowiednie warunki do przygotowywania posiłków, ale i pamiętać o sprzątaniu po ich przyrządzaniu. Bowiem, w jakich warunkach przechowujemy i przygotowujemy jedzenie ma ogromny wpływ na ich jakość. Stosowane są różne rozwiązania, które poprawią jakość codziennego życia, ponieważ miejsce to powinno być nie tylko wygodne, ładne, ale także na tyle funkcjonalne, by z łatwością dbać w nim o higienę. Warto zatem urządzić je tak by wszystkie te prace były jak najmniej uciążliwe. Pomocne w tym okazuje się wykończenie, ale także nowoczesne sprzęty i środki kuchenne. Ważnymi miejscami w kuchni, na których higienę należy zwrócić szczególną uwagę jest zlew, kosz na śmieci, lodówka, a także deski do krojenia. Zaniedbanie tych elementów wyposażenia kuchni może wpłynąć. Nie chodzi przecież o to, aby poświęcać większą ilością czasu na sprzątanie.

Kilka prostych zasad

Zdradzamy kilka wskazówek jak łatwo i nie poświęcając czynnościom ogromnej ilości czasu – zadbać o higienę w kuchni:

  • warto na bieżąco myć naczynia, najlepiej zaraz po ich użyciu,
  • cyklicznie wymieniać ścierki do rąk, gąbki do zmywania czy szmatki, w innym wypadku staną się one prawdziwym siedliskiem bakterii, badania dowiodły, że na gąbkach znajdują się ogromne ilości bakterii. Najlepiej więc, zmywać naczynia w zmywarce , a do przecierania blatów, używać
  • jednorazowych ręczników kuchennych
  • W dzisiejszej dobie, ręczniki papierowe są powszechnym przedmiotem gospodarstwa domowego, bez którego często nie można się obejść. Ręcznik papierowy jest najskuteczniejszy pod kątem chłonności, wytrzymałości na mokro i wytrzymałości na szorowanie.
  • systematycznie przeglądać produkty w lodówce i usuwać przeterminowane i nieświeże
  • koniecznie myć ręce po przyjściu do domu i przed dotknięciem jedzenia.
  • dbać o czystość przyborów kuchennych. Kiedy spożywamy mięso, dobrze jest mieć osobną deskę właśnie ze względów higienicznych. Dezynfekcja desek do krojenia nie jest wymagająca i można ją przeprowadzić domowymi sposobami, korzystając z sody oczyszczonej czy octu. Wystarczy położyć mięso na blacie roboczym, następnie na tym samym blacie przygotowywać sałatkę warzywną i mamy gotową przyczynę zatrucia pokarmowego.
  • Odpowiednie mycie i wycieranie ręcznikami papierowymi noży kuchennych oraz akcesoriów mających kontakt z żywnością. Chemia powinna być stosowana w niewielkich ilościach i tylko tam, gdzie nie ma żywności, gdyż np świeże zioła, pochłaniają szkodliwe substancje z powietrza, również chemiczne.
  • lodówka – do jej mycia wykorzystujmy naturalne środki, jak ocet czy sok z cytryny
  • regularnie opróżniaj kosz na śmieci
  • Regularne czyszczenie mikrofalówki zapobiega powstawaniu w jej wnętrzu trudnych do usunięcia zabrudzeń, przypaleń, należy wówczas umyć kuchenkę domowymi sposobami. Ręczniki papierowe są bardziej chłonne niż inne produkty papierowe. Kluczem do ich chłonności są małe cząsteczki, które składają się na celulozę, są w rzeczywistości cząsteczkami cukru, które łączą się ze sobą, dzięki czemu gdy ręcznik papierowy zmoknie, cząsteczki wody wbiegają i przyczepiają się do włókien celulozowych.

A co z restauracjami?

Zachowanie odpowiedniej czystości ważne jest nie tylko w naszym domu, ale także w miejscach, gdzie serwowana jest nam żywność. Czystość to podstawa, by nie tylko jeść smacznie, ale i zdrowo. Świadomi klienci coraz częściej zwracają uwagę na to, jak funkcjonuje zaplecze gastronomi oraz czy przestrzegane są zasady higieny. Złe prowadzenie kuchni wpływa negatywnie nie tylko na smak potraw ale nawet na nasze zdrowie, gdyż może być przyczyną wielu chorób i dolegliwości. Lokal musi dbać o jakość wybieranych produktów, sposób ich przechowywania i przygotowywania, a także dbać o czystość poprzez czyszczenie blatów, noży i przyborów kuchennych, które powinno odbywać się przy pomocy odpowiednich środków i niezastąpionych .

Opublikowano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.